Machu Picchu

Machu Picchu

Hur kommer det att bli? Hur kommer det att gå? Omöjligt att föreställa sig för den som inte försökt, så klart. Det blev utmanande, och det var jag inställd på. Men så här några dar efteråt kommer också känslan, jaså var det inte värre? Den som är hyfsat tränad och är lite envis klarar det. Allting var välordnat, mat, förläggningar, tält och guider, och naturskönare vandring kan jag knappast tänka mig.Vandringen kostade mycket pengar, men Machu Picchu är en dröm jag länge närt och då är inte pengar så viktigt. Lite synd att det hela tog slut så fort, men kul att jag fann en vän i guiden Alvaro.

Inkariket, ett bland flera förkoloniala riken, började sin expansion på 1400-talet. Kanske var man den tidens terrorister, men hur som helst hade man en högtstående civilisation. Riket var som störst när de spanska conquistadorerna kom, omfattade då nuvarande Chile, Bolivia, Peru och Ecuador. Inre splittringar gjorde att spanjorerna enkelt kunde störta riket. Dagens Quechua och Aymara är indianstammar med anor från Inkariket.

Machu Picchu är en ruin- och Inkastad. Staden som började byggas på 1440-talet låg länge bortglömd och hittades för drygt 100 år sedan. Branta bergsväggar gör staden ointaglig på tre sidor, lätt att försvara från ett håll. Vi möts av fantastiska vyer med tempel, palats, terrasser för odling m m. Allt är byggt med sådan precision, och man undrar hur de fick upp stenblock som väger ton. Spanjorerna hittade aldrig hit och därför är staden relativt välbevarad.

Men var staden i första hand en försvarsanläggning eller var det ett sommarresidens för den högste Inkan? Och varför lämnade man Machu Picchu?













Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vassfolket

Copacabana